Bateria e Bagdatit

A e din se E ashtuquajtura bateria e Bagdadit eshte pershkruar per here te pare nga arkeologu gjerman Wilhem Konig ne vitin 1938.Nuk dihet me siguri nese e ka zbuluar gjater germimeve apo gjetur ate ne bodrumet e muzeut por dihet me siguri qe eshte gjetur ne vendin e quajtur Khujut Rabu ne periferi te Bagdadit.Ky vend ka qene zona ku jetonin parthinet te cilet nuk njihen per zhvillim teknologjik por si luftetare te mire.
Kjo sugjeron qe bateria mund te kete qene e importuar nga diku tjeter.ateria qe mendohet te jete mbi 2000 vjecare konsiston ne nje poce argjili ku ndodhet nje cilinder prej bakri dhe ne mes te tij nje tub prej hekuri.Ne maje ky tub eshte i izoluar nga pjesa e bakrit me zift por duke e lene pjesen prej bakrit te paizoluar ndaj lengjeve. Ne kete menyre nese pocja mbushet me acid citrik veshja prej bakri rrethohet nga lengu.Arkeologet arriten ne kete perfundim mbas gjurmeve te korrozionit acidik qe u pane ne pjeset metalike te baterise. Eshte bere replikimi i kesaj poceje duke perdorur te njejtet materiale dhe me pas ajo eshte mbushur me leng limoni qe ka aftesi acidike.

Të ngjashme

Ska komente

Komento